top of page

KVL fabriek

Ooit een verlaten fabriek,

nu een bruisende ontmoetingsplek

Opgericht in 1916 door de visionaire zakenman Christ van der Aa is de Koninklijke Verenigde Leder (KVL) met recht een hoeksteen van Oisterwijk te noemen. Ooit erkend als een van Europa's grootste centra voor lederproductie. KVL zorgde opvallend goed voor haar medewerkers. En creëerde een unieke gemeenschap binnen haar muren. Met essentiële voorzieningen voor medewerkers zoals een bedrijfsarts, een brandweerteam en een speciale zonlichtkamer om de donkere Nederlandse winters door te komen.

Tegenwoordig leeft het erfgoed van KVL voort in de herinneringen van de families wiens voorouders hebben bijgedragen aan haar rijke geschiedenis. 

 

Dit jaar vieren we een belangrijke mijlpaal: de 100ste verjaardag van onze stoommachine, een bewijs van KVL's innovatieve geest. Gered uit de vergetelheid in 2012 door toegewijde vrijwilligers, streven we ernaar dit prachtige overblijfsel in oude glorie te herstellen, als symbool van onze toewijding om geschiedenis te behouden en tegelijk vooruitgang te omarmen.

otel.jpg

In 2009 onderging Leerfabriek KVL een ware transformatie, dankzij de gezamenlijke inspanningen van de Gemeente Oisterwijk en de Provincie Noord-Brabant. Deze revitalisatie bracht een creatief centrum voort, met gerenommeerde instellingen zoals de EKWC keramiekwerkplaats, de gewaardeerde Bij Robèrt patisserie en levendige studio's, waardoor het een bloeiend centrum werd voor kunst, cultuur en creativiteit.

Het complex onderging een uitgebreide renovatie in 2018, met als resultaat het elegante Neo KVL Hotel, moderne KVL-kantoren, comfortabele woningen en zelfs een eigen brouwerij!

KVL fabriek laat zien hoe werk, ontspanning en creativiteit optellen tot een omgeving waarin je graag elke dag terugkeert.

 

We nodigen je uit om deze unieke ruimte te verkennen, waar geschiedenis en vernieuwing samenkomen. Sluit je bij ons aan om de huidige en toekomstige generaties te blijven inspireren om hun eigen verhalen te schrijven binnen én buiten deze historische muren.

steammachine1.jpg

Een eeuwenoude stoommachine in de KVL brouwerij.

De stoommachine die vroeger het hart vormde van de industriële activiteiten op het voormalige Koninklijke Verenigde Leder (KVL) terrein ‘klopt’ weer!

 

Op 7 en 8 september vieren we de 100ste verjaardag van onze stoommachine, die in 1924 in Gent werd geproduceerd om te voldoen aan de groeiende energiebehoefte van de KVL. Na jaren in de vergetelheid te zijn geraakt na de sluiting van de fabriek, werd deze stoommachine in 2012 nauwgezet gerestaureerd door een groep vrijwillige ingenieurs. Er is aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de restauratie van de elektrische generator en onze grootste wens is om de machine weer volledig operationeel te zien, op haar oude capaciteit.

bijzonder

historisch

Build1.jpg

Polimeks

Polimeks heeft als nieuwe eigenaar en ontwikkelaar het stokje overgenomen van de Provincie Noord-Brabant.
 

Polimeks is toegewijd aan het herontwikkelen, hergebruiken en beheren van de verschillende erfgoedgebouwen die ooit deel uitmaakten van de grootste leerlooierij van Europa.

bottom of page